Korisnički panel
 

Blog

Jeste čuli za ova uspješna crnogorska preduzeća iz 1963.godine?

Ako članovi vaših porodica i dalje pominju fabriku Elastik, Primorku Bar, Obod i druge firme, a vi ne znate mnogo o tome – pročitajte ovaj interesantni tekst. Digitalizacija Pobjede iz 1963.godine, koja je objavljivana nedjeljno, otkrila nam je neke zanimljive činjenice o crnogorskoj privredi u to vrijeme.

Šezdesetih godina prošlog vijeka privreda u  Jugoslaviji se ubrzano razvijala. U nacrtu društvenog plana bilo je predviđeno da industrijska proizvodnja u Republici Crnoj Gori poraste za 23%.

Preduzeće Metalopres iz Bijelog Polja proizvodio je, izmedju ostalog, metalne kioske, montažne kamp kućice, željezne ormare i građevinarska kolica.

 

Titogradsko preduzeće Elastik je zbog razvoja turizma počeli da proizvode čamce, odnosno glisere od plastične mase, teške 130kg, sa četiri sjedišta, jačinom motora od 20-40 KS, a u to vrijeme planirali su i proizvodnju povoljnijih čamaca sa manjim komforom.

 

Nikšićka pivara proizvodila je pored piva i koktu (ranije smo pisali o reklamama iz 1963.)

 

Cetinjski Obod bio je najpoznatiji po frižiderima, a naručivale su robne kuće iz cijele Jugoslavije. Planirana proizvodnja u 1963. iznosila je 30.000 frižidera, 50% više nego 1962.

 

Fabrika za preradu voća i maslina Primorka u Baru preradjivala je laneno sjeme za proizvodnju ulja, proizvodila je maslinovo ulje i voćne sokove – od limuna, višnje, pomorandže i divljeg nara. Poznati proizvodi Primorke bili su i ajvar i paradajz-pire.

 

Titogradska fabrika gradjevinskih mašina i gvozdenih konstrukcija Radoje Dakić polovinom 1963. godine proizvela je prvi hidraulični bager, točkaš A-350. U toku 1963. planirana je proizvodnja 100 ovih bagera.

 

Fabrika Oro sa Cetinja proizvodila je dnevno 1200-1400 pari obuće, dok je Fabrika sapuna Nikola Djurković u Kotoru  proizvodila poznati deterdžent za veš, Biser (njihove reklame smo već pominjali), ali i SAPS-RS, sintetičko sredstvo za pranje strojeva, opreme i motornih vozila.

 

Prva faza izgradnje Barske luke je bila u toku 1963. godine, uključujući izgradnju operativne obale, lučkog bazena i izgradnju vodovoda.

 

Jakov Papić, diplomirani agronom